Modern çağın hizmet türü olarak Türkiye genelinde bilinen catering nedir ve hizmetleri nelerdir?

Gelişen şehir yaşamı, sanayileşmenin hızlanması ve sosyalleşme dinamikleri nedeniyle insanlar zamanlarının çoğunu ev dışında geçirmektedir. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ve istihdam alanlarının artmasıyla birlikte modern toplumda zaman hesaplanabilir bir değere dönüşmüştür. Tüm bu koşullar insanların hem iş süreçlerinin hem de sosyalleşme ihtiyacının bir gereği olarak beslenme konusunda farklı türde hizmetler geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Catering de bu hizmetlerden biridir. Modern çağın ürünü olan bir hizmet türü olarak catering nedir ve hizmetleri nelerdir sorusuna kısaca cevap verebiliriz. 

Catering nedir?

Catering nedir sorusuna bu kelimenin anlamına bakarak rahatlıkla cevap verebiliriz. Son yıllarda hızla gelişen bir sektör haline gelen catering, genel olarak "yemek sağlama" anlamında kullanılmaktadır. Toplu yemek hizmeti veren firmalara "catering" adı verilmektedir. Catering firmaları yemeklerin hazırlanması ve sunumu konusunda hizmet vermektedir. Fabrika veya mağaza açılışları, şirket bünyesinde planlanan faaliyetler; Konferans, toplantı, fuar, lansman gibi birçok etkinlikte catering hizmetlerinden yararlanılmaktadır.

Türkiye'nin "catering" kavramıyla tanışması 1900'lü yıllarda gerçekleşti. Başlangıçta sadece otellere toplu catering hizmeti veren catering firmaları, günümüzde; İşyerleri, okullar, hastaneler ve kamu kurumlarının yanı sıra düğün, nişan, doğum günü, yıl dönümü gibi özel davet ve organizasyonlarda da hizmet vermektedir. Şantiyelerde, film setlerinde, afet bölgelerinde; Kısaca toplu yemeğe ihtiyaç duyulan her yerde hizmet verdiklerini söylemek mümkün. Kısaca catering, yemeğin önceden belirlenen yer ve zamanda sağlanması faaliyeti olarak tanımlanmaktadır.

Catering ne demek?

"Catering" kelimesinin kökeni olan "caterer" kelimesi İngilizce'de "yemek sağlayıcı, ihtiyaç sağlayıcı, yiyecek koruyucu" anlamında kullanılmaktadır. Aynı zamanda Fransızca'da " hitap etmek, karşılamak, sağlamak" anlamına da gelir. Catering Türkçe ne demek? Bu kelimeden türetilen catering terimi Türkçe'de "yemek servis hizmeti" anlamına gelmektedir.

Yemek hizmeti nedir?

Her ne kadar yemek hizmeti yerini yavaş yavaş yemek kartlarına bıraksa da catering hayatın her alanında ihtiyaç duyulan bir hizmet türüdür. Bazı catering firmaları sadece müşterilerinin tesislerinde veya iş yerlerinde üretim yaparken bazıları ise konsept oluşturmadan ulaşım ve paket catering hizmetlerine kadar birçok farklı alanda faaliyet göstermektedir. Catering firmaları, müşterinin tercihine göre hazırladıkları yemekleri veya catering menülerini önceden belirlenen zamanda ilgili noktaya ulaştırıp sunarlar.

Catering kavramı başlangıçta sadece büyük ölçekli işyerleri ve organizasyonlara verilen toplu ikram anlamına gelse de aslında bu hizmetin kapsamı çok daha geniştir. Bunlar arasında çeşitli kokteyllerde sunulan içecek ve kanepeler, düğünlerde yemek öncesi ve sonrası hazırlanan aperitifler, doğum günü, baby shower gibi özel günlerde ikram edilen şeker ve tatlılar; Sokak etkinliklerinde barbekü konseptli mobil sunumlara örnekler verebiliriz. Peki catering şirketi nedir? Bir catering şirketi, küçük bir işletme toplantısı için kutulu öğle yemeği sunabileceği gibi, misafir kapasitesi yüksek bir etkinlik için de bin kişiye yemek servisi yapabilir. Bu arada her catering firmasında gıda mühendisinin bulunması zorunludur.

(Catering) Yemek hizmeti türleri nelerdir?

İş yerinde yemek servisi (endüstriyel)

Ticari işletmelerin tercih ettiği bir catering türüdür. Türkiye genelinde en yaygın kullanılan catering hizmetleri arasında yer almaktadır. İşyeri catering hizmeti veren catering firmaları, hizmet verdikleri firmaların menü oluşturulması, hazırlanması ve sunumu gibi tüm yiyecek ve içecek faaliyetlerini üstlenmektedir. Bu hizmet yıllık sözleşmelerle yürütülmekte ve çoğunlukla müşterinin iş yerinde gerçekleştirilmektedir; Ana yemek, ara öğün, meze ve içecek olarak hazırlanıp çalışanlara servis edilmektedir.

Ofis teslimatı catering

Bu hizmet türünde catering firması müşterinin onayladığı menüyü kendi tesislerinde hazırlar, tek kullanımlık olarak paketler ve çalışanların ofislerine teslim eder.

Mobil catering hizmeti

Bu catering türünde gıda tedarikçileri genellikle özel tasarlanmış kamyonet veya minibüslerle hizmet vermektedir. Servis edilen yemeğin türü ve çalışma saatleri, catering firmasının müşteri tabanına göre değişmektedir. Mobil catering hizmetleri çoğunlukla açık hava etkinliklerinde ve özel davetlerde fast food türü yiyecek ve içeceklere hizmet vermektedir.

Özel yemek hizmetleri

Bu hizmet türü nişan, düğün, doğum günü kutlamaları, şirket içi eğitimler, çalışanlara yönelik çeşitli motivasyon etkinlikleri, emeklilik partileri vb. organizasyonlarda kullanılmaktadır. Etkinliklere catering hizmeti vermek olarak tanımlayabiliriz. Gıda tedarikçileri; Yemek takımlarının temininden servise, dekorasyondan temizliğe kadar tüm süreçlerden sorumludur.

Catering şirketleri nasıl çalışır?

Catering firmaları müşteriyle yapılan görüşmeler sonucunda menüyü ve fiyatlandırmayı belirler. Daha sonra müşterinin tercihine göre yemek veya ikram listesini hazırlar. Hazırlanan yemekleri ulaşım araçlarıyla istenilen zamanda istenilen yere ulaştırır. Her şirket bünyesinde; teslimat şoförleri, aşçılar, servis ve temizlik personeli görev başındadır. Catering firmaları özel etkinlikler için farklı yiyecek ve içecek ekipmanlarını da kiralayabilmektedir.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski