Ekonomideki Dengesizlikler Endişe Verici

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Mark Bowman, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan yüksek enflasyon ve rezervlerdeki düşüş gibi dengesizliklerin endişe verici olduğunu belirterek, EBRD'nin Türkiye'deki makroekonomik gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

Türkiye ziyaretinde Reuters'e konuşan Bowman, Türkiye'deki özel sektör şirketlerinin gücünden ve dayanıklılığından etkilendiklerini belirterek, "Ancak makroekonomik gelişmeler bizi endişelendiriyor, makroekonomik istikrar her ülke için önemli." dedi. Bowman, Türkiye ziyaretinde başta Hazine, Enerji ve Çevre olmak üzere bakanlık, özel sektör ve hükümet yetkilileriyle görüştüklerini ve olumlu görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Son haftalarda atılan ekonomi politikası adımları, para politikası önlemleri, parasal sıkılaştırma ve hükümetin mali durumu daha sürdürülebilir bir temele oturtmaya yönelik son girişimlerini anlatan Bowman, "Bu adımlar bizim için cesaret verici, ancak makroekonomik istikrarı ve makro politika güvenilirliğini yeniden sağlamak devam eden bir zorluk ve daha yapılacak çok iş var. Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 250 baz puan artırarak %15'ten %17,5'e yükseltirken, parasal sıkılaştırmaya devam sözü verdi. Bütçe açığındaki artışla mücadele için bu ay çok sayıda vergi artışı da yapıldı. Bütçede 1,12 trilyon liralık yeni harcamanın yer aldığı ek bütçe de bu ay mecliste onaylandı.''

Türkiye yakından takip ediliyor

Bowman, son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan yüksek enflasyon ve rezervlerdeki düşüş gibi dengesizliklerin endişe verici olduğunu belirterek, bankanın Türkiye'deki makroekonomik gelişmeleri yakından izlediğini sözlerine ekledi. EBRD'nin Türkiye'deki toplam yatırımı 2009'dan bu yana 18 milyar avroyu aştı ve bunun büyük bir kısmı özel sektöre sağlandı.

Yeşil dönüşüme doğru ilerliyorlar

Bowman, deprem kaynaklı yatırımların da etkisiyle Türkiye'ye sağlanacak finansman için bu yılın "güçlü bir yıl" olmasını beklediğini belirterek, yeşil dönüşüm odaklı ilerlediklerine işaret etti. Aynı zamanda bankanın altyapı destekleri ile deprem bölgesindeki özel sektöre, KOBİ'lere ve belediyelere 400 milyon euro finansman sağladığını ve bu miktarı bir an önce artırmak istediklerini belirtti. EBRD daha önce deprem bölgesi için 1,5 milyar avroluk kaynak sağlayacağını açıklamıştı. Şubat ayında meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği şiddetli depremlerin Türkiye'ye toplam maliyetinin 100 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski