Yenilenebilir Enerji Nedir?

Doğal kaynak olarak doğadan elde edilen ve doğa tarafından sürekli takviye edilen enerjiye yenilenebilir enerji denir. Bu enerjilerin kaynağı doğadır. Sürekli devam eden ve doğal süreçlerde var olan enerji kaynaklarından elde edilir. Yenilenebilir enerji temini için sürekli doğal akış süreci kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji, tesisler, hayvanlar veya insan kaynaklı nedenlerle sürekli olarak tüketilemez.

Yenilenebilir Enerji Kaynağının Günümüzde Önemi Nedir?

Yenilenebilir enerji, doğadan, kalıcı veya yeniden erişilebilir doğal kaynaklardan elde edilir. Bu kaynak kendi kendine var olan ve zamansız bir kaynak olduğu için alternatif bir enerji olarak hayatımızda yerini alır. Trafik araçlardan geçmiyor ve nüfus hızla artıyor. Artan sanayileşme hacmi her geçen gün daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Yoğun olarak kullanılan kömür, linyit veya benzin gibi yakıtlar, yenilikçi teknoloji kullanılmadığı takdirde çevreye zarar vermeye devam etmektedir. Bu durumda devreye alternatif enerji üretimi giriyor. Nefes almak birçok insan ve doğa için kritik öneme sahiptir. Bu çevre dostu kaynaklar tükenmez kaynaklardır. Yenilenebilir enerji kullanımı bize aşağıdaki faydaları sağlar. Kısa sürede değiştirilebilen bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle insanlar kendilerini yormadan enerji üretebilmektedir. Kirliliğe neden olmaz ve diğer birçok yakıttan daha temizdir. Doğal varlığını koruduğu için alternatif ve tükenmez bir enerji kaynağıdır.

Bu Yenilenmiş Enerji Kaynağı Nedir?

Yenilenebilir tükenmez bir enerji kaynağıdır. Enerji üretimi için doğal kaynaklar kullanılmaktadır. Kullanılan kaynaklar tükenme hızından çok daha hızlı kendini yenileyen enerji kaynaklarıdır. Peki bu enerji kaynakları nasıl bitmiyor?

Güneş Enerji

Yenilenebilir enerji denilince akla gelen ilk şeylerden biridir. Isı ve parlak ışık olan enerji kaynaklarından biri de güneş enerjisidir. Güneş ışığını doğrudan güneşten toplar. Bu ışın, ısı veya elektrik üretimini sağlar.

Rüzgâr Enerji

Rüzgar enerjisi, güneş radyasyonu ile dünyanın diferansiyel olarak ısıtılmasıyla elde edilir. Dünya üzerindeki hava farklı şekilde ısınırsa, sıcaklık, nem ve basınç oluşur. Bu basınç kaybı hava hareketine neden olur. Rüzgar enerjisi tam olarak budur. Rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için bir rüzgar türbini veya yel değirmeni kullanılabilir.

Jeo termal Enerji

Yenilenebilir enerjinin kullanımı yeni gibi görünse de özellikle jeotermal enerjinin kullanımı oldukça eskidir. Antik Roma ve Çin'in milattan önce 1500'lü yıllarda doğal jeotermal kaynakları kullandığı bilinmektedir. Bu kaynakların kullanım alanı banyo yapmak, ısınmak veya yemek pişirmek için olacaktır. Jeotermal enerji, yerkabuğunda biriken termal enerjiye verilen isimdir. Yeraltında biriken ısı, buhar veya gaz, ısı ve elektrik üretimi için kullanılır. Isı seviyesi yüksek ise jeotermal enerjiden elektrik üretimi için de yararlanılabilir.

Su Enerji

Hidrolik güç veya su gücü olarak adlandırılabilir. Akan suyun enerjisinden elde edilen bir güçtür. Antik çağlardan beri hidrolik güç ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak ortaya çıkmıştır. Örneğin günümüzde kullanılan elektrik bir hidroelektrik santralinden üretilmektedir. Bu santral suyun bulunduğu iki nokta arasındaki potansiyel enerji farkını kullanarak enerji üretimi sağlamaktadır. Barajda biriken su yükseklikten aşağıya doğru akarak mekanik enerjiye dönüşür. Hidrolik güç veya su gücü, akan suyun enerjisinden elde edilen bir güçtür. Antik çağlardan beri hidrolik güç ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak ortaya çıkmıştır. Örneğin günümüzde kullanılan elektrik bir hidroelektrik santralinden üretilmektedir. Bu santral suyun bulunduğu iki nokta arasındaki potansiyel enerji farkını kullanarak enerji üretimi sağlamaktadır. Barajda biriken su yükseklikten aşağıya doğru akarak mekanik enerjiye dönüşür.

Biyokütle Enerji

Doğada yaşayan hayvan ve bitki atıklarının ürettiği enerji türüne biyokütle enerjisi denir. Enerji, bir çiftlik hayvanının veya ölü odunun dışkısıyla üretilir. Yenilenebilir enerji kaynakları her ne kadar faydalı olsalar da kontrol edilmezlerse insan ve doğa üzerinde kötü etkileri vardır.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski