Türkiye'de küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere KOBİ denilmektedir. "Yılda 250'den az çalışanı bulunan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 125 milyon TL'yi aşmayan ekonomik birimler yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta ölçekli işletme olarak sınıflandırılmıştır." Olarak tanımlanır. Günümüzde KOBİ tanımı sadece imalat sektörünü değil, hizmet sektörünün tamamını kapsamaktadır. İlk olarak imalat sektöründe başlayıp daha sonra hizmet sektörüne yayılan Kalite Güvence Sistemleri gibidir.

KOBİ işletmeleri KOSGEB adı verilen devlet kurumuna bağlı olup, bu kurum aracılığıyla devletin sunduğu birçok hibe ve destekten yararlanmaktadır. Bu teşviklerin genel amacı, ekonominin büyük bir bölümünü oluşturan birçok KOBİ'nin iş hacmini orantılı olarak genişletmek ve büyüyen bir ekonomiye ulaşmaktır. Bir KOBİ'nin nesilden nesile uzun yıllar sürecek bir yapıya sahip olabilmesi için kurumsal olması gerekmektedir.

KOBİ ne anlama gelmektedir?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik'e göre, 250'den az çalışanı olan ve mali bilançosu veya yıllık net satış hasılatı 250 milyon TL'yi aşmayan şirketler KOBİ olarak kabul edilmektedir. KOBİ'ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler), yıllık çalışan sayısı 250'den az, yıllık net satış hasılatı veya mali dengesi 125 milyon TL'yi aşmayan, mikro işletme, küçük işletme ve orta ölçekli işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimlerdir. büyüklükteki işletmeler. " şeklinde tanımlanır.

Küçük işletme, küçük bir özel sektöre ait şirket, ortaklık veya şahıs şirketidir. Daha büyük işletmelere veya şirketlere göre daha az çalışanı veya daha az yıllık geliri vardır. Genellikle mahalle, köy ve kasabaların yanı sıra büyük şehir ve metropollerde de görülmektedir. En yaygın küçük işletmeler ise bakkallar, fırınlar veya şarküteriler, kuaförler, esnaf (marangozlar ve elektrikçiler)'dir. Ayrıca kafeler, restoranlar, moteller, fotoğraf stüdyoları, çok küçük ölçekli atölyeler, atölyeler, terziler ve teknik bakım servisi, web grafik tasarım, yazılım bakım ve programlama gibi ilgili işletmeler. Avukatlar, muhasebeciler, diş hekimleri ve tıp doktorları gibi profesyoneller de küçük işletme olarak faaliyet göstermektedir.

İş türleri nelerdir?

Özel şirketler, kooperatifler, birlikler, kamu işletmeleri ve bunların sınıflandırılması şu şekildedir; Bunlar; kamu iktisadi teşebbüsleri, mahalli idare işletmeleri, katma bütçeli işletmeler ve döner sermayeli işletmelerdir. İşin boyutları Geleceğin toplumunda şirketlerin üst yönetiminin önemli bir görevi, bir organizasyon olarak şirketin bu üç boyutunu dengelemek olacaktır. Ekonomik boyut, insani boyut ve önemi giderek artan sosyal boyuttur. Bu anlamda üretim faktörlerinin sahipliğine göre işletmeleri 4 farklı gruba ayırmak mümkündür.

  • Özel işletmeler, 
  • Kamu işletmeleri,
  • Karma işletmeler
  • Yabancı sermayeli işletmeler.
  • Sermayesi özel (gerçek veya tüzel) kişilerin elinde olan işletmeler.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski